Przepisy

Przepis nr. 3

Spuntinelle z łososiem i awokado

Potrzebne produkty
Spuntinelle al CUBO
4 kromki
gęsty jogurt
2 łyżeczki
por
kilka paseczków
wędzony łosoś
300g
awokado
1 sztuka
ogórek
1 sztuka
pół cytryny
kiełki rzodkiewki i pora
koperek i sól

PRZYGOTOWANIE

KROK 1
Zagotuj wodę w dużym rondlu i gotuj liście pora przez półtorej minuty. Odcedź i osusz ręcznikiem. Po ostygnięciu potnij na paski o szerokości ½ cm.


KROK 2
Lekko zwilż kromki chleba odrobiną wody, połóż je na desce do krojenia i spłaszcz wałkiem do ciasta. Zwiń delikatnie i owiń szmatką, aby nadać mu kształt.

KROK 3
W międzyczasie przekrój awokado, wydrąż miąższ łyżeczką, włóż do miski i rozgnieć widelcem. Następnie dodaj jogurt, odrobinę soli, odrobinę cytryny i łyżeczkę posiekanego kopru. Zblenduj wszystko blenderem, aż uzyskasz gładki krem. Przykryj folią i wstaw do lodówki.
Obierz ogórka i 1/3 pokrój w patyczki, a pozostałą część w plastry.

KROK 4
Delikatnie rozwiń chleb i przytnij krawędzie, jeśli to konieczne. Rozprowadź na każdej kromce odrobinę kremu z awokado, rozłóż plastry łososia, na jednym końcu plaster ogórka i trochę kiełków. Delikatnie zwiń kromkę tak, aby krem nie wypłynął. Przekrój na dwie części i zwiąż każdy kawałek paskiem pora. Na końcach rolki umieść ogórka, mocując go małą ilością kremu z awokado. Na koniec udekoruj każdy kawałek listkiem pietruszki lub kopru i podawaj.

NASZE PRODUKTY UŻYTE W PRZEPISIE